Wednesday, June 5, 2013

Apa Sudah Jadi?...

Ya Allah lamanya umi x aktifkan blog ni sian dia tersadai...bukan takat bersawang tp dah nak roboh dah...huhuhu dah 6 bulan x update oooo tidakkkkk...so hr ni cr kekuatan nak update skit...walau xde citer tp update skit....nak tau sbb apa hehehehe...sebab sabtu -selasa ni umi akan ke Padang dan Bukit Tinggi dgn geng2 umi...insyaallah lps balik sana umi update ye.

Monday, December 31, 2012

Selamat Datang Tahun Baru 2013

Ya allahh bilalah nak dtg kerajinan hari2 update blog ni...bukan xde citer...bykkk tp kemalasan yg melanda blog pun tersadai. Tapi xpelah...lagi beberapa jam kita akan menyambut tahun baru 2013. Umi berharap di tahun 2013 keluarga kita sentiasa dirahmati olehNya...kita sekeluarga sentiasa dirahmatiNya...
 
Sekejap je masa berlalu pejam celik pejam celik....tahun 2013 gak kakak akan melangkah masuk ke sekolah. Untuk tahun 2013 umi berharap kita sekeluarga lebih menjadi keluarga sakinah...insyaallah. Azam2 tahun lps yg x tertunai tu carry forward je lah heheheh...apa pun yg penting kita sentiasa mendapat redha drNya lebih penting dari segala buat masa ni...alhamdulillah

Monday, December 3, 2012

River Terrace & Cafe Ulu Yam

Entry terbalik hahahaha sbnrnya entry ni sblm percutian ke GCM tu hehehe...xpelah ni just umi nak share masa umi kena kursus 3h2m di River Terrace Ulu Yam...apa yg umi boleh ckp kat sini hanya 5 star walau dlm hutan dan seberang sungai hehehehe
 
 
Masa makan mlm hari pertama br sampai....ni group kaunselor2 saja heheheh
 

 
Jejaka dlm group kami di selangor...seciput je
 


Suasana masuk ke tempat makan...cantik kan...mmg besttt sgt tpt ni...sunyi...tenang dgr bunyi air sungai je...pastu keliling pokok2 dan ulaman hehehe

 

 
Menu malam pertama ...ya allah sedap nyaaaa camne lah bdn umi tak naik balik...asal kursus je mkn sedap2...tp mmg sedap sgt
 


Telur bukan sebarang telur...sgt sedap
 


 
Ulaman dan sambal belacan
 

 
Sup sayur...pun sedapppp. Cukuplah tayang menu hari pertama je...hari2 lain x sempat nak amik gbr sbb nak telan dulu makanan yg sgt mabeles
 

 
Perjalanan masuk ke kawasan chalet...nampak tu kena seberang sungai
 

 
Ni landskap kat sebelah cafe
 

 
Cafe
 

 
Pemandangan dari surau a.k.a dewan...best tau dewan dan surau adalah open air
 

 

 

 
Surau a.k.a dewan. Sbnrnya surau dia kat belakang cafe tp oleh kerana kami nak kan view menarik alah sini je pun dah ok...dewan pun bkn ada meja kosi
 

 
Landskap tepi surau
 

 
Pemandangan ke bilik ...pun ada landskap. Air tu dr sungai tau
 

 
Tapi mmg best walau dlm hutan yg bukanlah citarasa umi...tp sbb makannya sedap...tpt cantik..penginapan sgt lah selesa...air mandi nya dr air sungai...sgt rekomen sapa yg pencinta alam...g lah ke river terrace & cafe...mmg sgt teruja. X jauh pun kat ulu yam je.
 

Gold Coast Morib


Alamak gambar ni susun terbalik pulak hehehe xpelah...gbr2 bj kotak2 semua kat tepi pantai sepang. Ni percutian kami yg tak dirancang. Jumaat 30 Nov 12 umi gatal survey Gold Coast Morib ni...tup2 ada lah kosong...pd harga promo tu...bolehlah RM250 untuk Studio Suite...ty abah dia mcm x minat. Tup2 dpt mesej.."tempahlah demi anak2" hehehe apa lagi zasss umi terus tempah utk 2 bilik skali sbb bwk mak tok n atok termasuk paksu n maksu. Apartment mahal plak ala ok gak Studio Suite nya besar...bawak je toto. Majoriti org buat camtu...hehehehe. Ni gara2 ayak si kakak lah "umi ni asyik keja je...kakak nak duk hotel" alahaiiii sedih dgr...yelah kebetulan umi mmg direct keja sabtu ahad kursus bagai. So xpelah mengembirakan hati anak2....kebetulan mggu ni pun umi kena out station adoiii...sabor jelah
 
Hey budak kecik...buat apa tu erk
 


Kalau dapat botol mesti nak pegang sendiri nak minum sendiri

Gambar ni sangat mahal...sbb zulaikha ni susah sgt nak bergambar tau
 


Umi mtk pinjam kayu tu sbb nak tulis kat pasir hehehe
 


 
"umi..abah..kakak nak buat dapur untuk ketam ni"...ada ke dapur anak oi hehehe
 

 
Kakak sibuk posing...adik tengah geli nak melintas pasir tu


 
Suasana dalam taman tema...utk yg menginap kalau mcm bilik kita Studio Suite tu hanya dpt 2 tiket masuk. So sapa yg ada bwk org terlebih muatan kenalah bayar ok. Bayaran untuk dewasa RM35 untuk kanak2 RM20

 
Ni suasana hujung minggu
 

 
Kawasan yg agak dalam
 

 
Abah tengah cari pot
 

 
Kawasan kanak2
 

 
Gelongsor
 

 
Yang ni gelongsor dewasa...kanak2 pun boleh no hal...janji berani

 
Dalam bilik....amik skit2 je sbb dah sepah2 dgn brg..katil pun dah dicantumkan...abah pun tgh landing hehehe
 
 
Jacuzi dalam bilik...heheheh anak2 dah rasmikan dulu
 
Setakat ni saja...gbr x amik byk pun ntahlah mood amik gbr kelaut hehehe...apa pun umi bg 4 star dari 5 star hehehehe percutian yg dekat x penat...tempat menarik espc utk budak2 sbb boleh mandi dgn puas...utk umi dan abah dpt penat sbb kena layan hahaha tp sgt seronok sbb anak2 seronok..alhamdulillah...balik tu siap singgah makan doyannnn mabelessss....lenkali kita cuti sini je lah abah...x jauh...x penat...

Friday, November 16, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H

Sumber Pakcik Googles

Hari ni merupakan hari segala penghulu hari iaitu JUMAAT. Hari jumaat juga merupakan hari yg disunatkan kita perbanyakkan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w dimana segala selawat kita takkan dihijab dan dihantar terus kepada Rasulullah s.a.w. Selain tu juga, hari ni adalah permulaan bagi Tahun Baru dalam kalendar Islam. Alhamdulillah masih diberi ruang mengecapi nikmat yg Allah s.w.t kurniakan. Tahun ni umi dan keluarga berdoa agar kehidupan kita diberi cahaya warid iaitu datangnya petunjuk dari Allah yg sentiasa mengasihi hambaNya dengan nikmat2 yg kita sendiri x terhitung. Bak kata ustaz Azhar Idrus, kalau nak hitung nikmat Allah tu...kalkulator pun boleh rosak hehehe.
 
Oleh itu, azam umi kali ni berubah skit dr azam2 sebelum nya yg x sudah2 nak kurus lah...nak berhenti dr shopping lah....so tahun ni azam yg terbesar umi nak buat demi keluarga kita, adalah azam menjadi Muslimat Sejati yg sentiasa diredhai oleh Allah s.w.t segala perbuatan dan perlakuan, menjadi hamba yg tawadu', menjadi isteri yg solehah, menjadi ibu yg mithali yg membahagiakan keluarga kita. Umi percaya dengan niat yg baik Allah sentiasa memandang dan mendengar permohonan kita Insyaallah. Walau perubahan itu tidak besar tetapi biarlah ianya istiqamah dan sentiasa bertambah perubahan itu. Bak kata ustaz Pahrul Joi, kalau nak tunggu ikhlas baru nak berubah, sampai bila takkan berubah, tetapi biarlah kita berubah dahulu dan akan dtgnya keikhlasan.
 
Mudah2 an ditahun baru ini kita semua menjadi satu keluarga yg lebih terarah kepada Maha Pencipta...aminnn
 
Ya Allah kurniakanlah kepada kami kemampuan mencontohi jejak langkah Nabi Muhammad s.a.w sama ada permulaan, pengkahiran, lahir batin, perkataan, perbuatan, ibadah dan amal yang soleh.

Global Art



Gambar ni umi amik masa pembukaan tesco di Bandar Bukit Puchong baru2 ni. Sepatutnya entry ni sblm Maal Hijrah tp takpelah syg kalau buang so umi update je dulu. Dekat tesco sini ada satu centre yg dinamakan Global Art...so masa mak bapak shopping leh lah letakkan kat sini...bukan free ye berbayar hahahah. Tapi bagusnya tempat ni, lebih kepada think creative untuk anak2 lah. Cikgu2 nya adalah buatkan aktiviti untuk kanak2 yg ditinggalkan kat situ. Untuk lebih lanjut apa tu Global Art leh g ke ke sini.
 
 
Umi daftarkan kakak sebagai ahli dengan bayaran RM10 pastu untuk byran aktiviti mengikut jam. RM16 sejam untuk members . Ada lah lagi bayaran2 mengikut jam seterusnya. Bagus gaklah sbb kat sini diaorg ajar mewarna, buat toys, art...byk lah...tgk berapa jam kita letaklah. So skrg kalau g tesco bukan siapkan duit untuk shopping je erk...sediakan gak duit untuk kakak kat sini hehehe

Wednesday, November 14, 2012

Tanjung Karang- Kawan Kahwin

Ahad baru2 ni sebelum cuti Deepavali kita sekeluarga menghadiri majlis perkahwinan kawan umi di Tanjung Karang. Dah lama umi tak hala kesana...dulu selalu lah sbb kerja di sana sekolah di sana eheheheh...so dikesempatan yg ada umi ajak abah pergi hadir ke majlis perkahwinan kawan umi tu. Tapi x sempat snap pun gbr kawan umi bersanding ...maklumlah bz hehehe ntah apa yg bz ku pun x tau...so sblm balik menikmati keindahan sawah padi yg hampir nak masak dah.
 
 
Si kecik sorg ni sangat susah nak bergambar...mahal benor kekdahnya kalau amik gbr dia. Panggil lah 10x pun hehehe



Kakak plak mmg suka bergambar pantangggg
 



3 beranak...nak amik gbr berempat ssh skit...takkan nak panggil org2 kat situ semata nak bergambar hahaha...hilang akal apa...org sibuk nak g makan2 ko sibuk nak panggil suh amikkan gbr
 


 
Ni umi dan anak2 kesayangan...umi dah gumuks weyyyy uuuwaaaa...nak turunkan sangap...nak naikkan sekelip mata je
 

 
Kemain kakak ty padi tu apa
 

 
Dalam perjalanan balik, kami singgah di Cendol Borhan...sedapppp laksa dia pun walaaahhhh


 
Dulu beliau penerima asnaf zakat tau..now bisnesman u
 

 
Last skali gbr kakak. Balik tu penatnya singgah plak umah MIL jengah dia....balik dr shah alam plak singgah lagi TESCO phewww penat makkk

Monday, November 5, 2012

Genting Highlands -Part 3


 
Masa last day kat sini lepas check out bagai umi ajak semua ke Strawberry Farm GH ni...ada gak rupanya selama ni duk baca blog org je rupanya ada gak dah 3 tahun ko hehehe...apa motif citer ni dgn gbr umi tepek ni hahahaha ni kakak lah amik gbr umi ntah apa2...
 


 
Petani moden sdg petik buah strawberry..hahaha konon lah ko kakak oiiii...ngada org nak petik ko pun nak layan jelahhhh 

 
Dalam ni ada macam2 pokok bunga pun ada namanya ntah umi x tau ehhehe



 
Strawberry

 

 
Lavender...eh ye ke hehehe (ada lg gbr2 bersepah dlm hp tp cabel tak bwk...esok jelah update)

Awana Genting Highlands -Part 2

Gambar2 ni masa hari kedua...sbnrnya byk lg kat camera hp dgn tab tp cabel x bwk plak so transfer mana yg ada dulu sbb lps ni nak delete...mls semak2 dlm usb card.
 
 
Ok ni gbr hari Sabtu pd hari kelahiran umi hheehehe...kita pagi2 dalam kul 9 camtu lah lepas sarapan kita dah naik ke atas...muka si Zulaikha ngantuk hehehe tu lah tido lambat lagi...masa ni muka kakak konon ceria hahaha sampai tgh tu...haaaa diam seribu bahasa hehehe bila sampai je atas br bersuara.
 
 
Gambar ni masa kita naik keretapi ulat bulu tu hehehe abah x naik sbb abah belikan tiket utk kita berdua je hahaha...hbs tu indoor game majoriti budak2 nya lg lah abah ko x kenan...hehehe umi ni sbb nak layan kakak je kalau x malas gak
 
 
Ni plak masa kita jalan2 kat luar dah penat main sambil2 ambik angin luar tggu mak tok, atok dan mak su sampai....abah suh ajak skali naik atas sbb bilik besar kan mehlah kita guna kan semaksimum mungkin hehehe
 

 
Ha time ni mak su, atok dan mak tok dah sampai...duk lepak kat garden luar plak blkg hotel apa ntah namanya lupa....time ni dah ptg dah...



 
Ni masa melantak burger king...mak tok bawak hehehe

 
Sambil duk2 abah bawak kakak dan zulaikha ke taman ni gak main pusing2 nyorok2 hehehehe apa nama nya pun umi tak tau



Ni mak tok dan atok tersayang...iaitu abah dan mak umi yg paling disayangi dunia dan akhirat...kelakar masa nak amik gbr ni mak tok gelak2 sbb dia x suka bergambar sbnrnya ehhehe


 
Saja amik gambar ni hehehe konon nak duk sini tp xnak lah duk atas2 ni...lain2 gbr umi update kemudian ehehe.....ooooo lupa nak cerita masa ni kan birthday umi..so mak tok n atok bawakkan laksa...nasi dagang (beli) dan putu mayam untuk zahirah wallaaaahhhhh sdp weyyyy...nak2 makan masa musim sejuk2 ni cpt je laparnya heheheh. Tqvm maaakkkk sayangggg mak dan abah gak